top of page

Primáš a texty piesní

Aktualizováno: 2. 4. 2022

4.Kapitola


"Čo dedina, to reč iná." Tak sa zvyklo hovorievať. Vo svadobnom repertoári môžeš mať piesne, ktoré sú na celom Slovensku známe v spisovnej Slovenčine. V takom prípade nemáš čo riešiť. Akonáhle však ideš do regiónov, tak už by si mal zohľadniť daný dialekt/nárečie. Nie vždy je to samozrejme jednoduché.


V prvom rade potrebuješ dobrý zdroj. Ideálne nejakého muzikanta, speváka, či iného interpreta z daného regiónu. Kvalitné zbierky piesní tiež pomôžu. A samozrejme hlavný kanál dnešnej doby, internet. Vždy si však treba overiť zdroje. Niektoré vody tohto kanála sú zradné. Prekážka sa môže objaviť, keď sa pustíš do čítania daného textu v nárečí. Písaná podoba sa nemusí vždy zhodovať s hovoreným slovom. Pokiaľ si doteraz nespieval napr. Rusínske piesne, tak z fleku to nedáš.


Raz som mal ísť hrať oslavu, na ktorú som potreboval vedieť spievať práve rusínske piesne. Samozrejme mojich pár piesní z nočných voľnočasových folklórnych aktivít mi nepostačovalo 😜 Siahol som po kontakte(priateľstvá sú TOP ) a obratom mi prišiel fonetický prepis rusínskych piesní aj s legendou aké sú odlišnosti medzi písaným a hovoreným textom.

Koľko slôh by si mal odspievať? Podľa mňa sú 2-3 slohy základ. Všetko navyše sa samozrejme počíta, ale pozor aby si to nenaťahoval/a ako cestu vlakom so ŽSR. Keď muzikant venuje čas príprave repertoáru, pravidelne hráva a spieva, tak sa mu celý repertoár ukladá do hlavy(hlavu vo všeobecnosti považujem za najlepšie úložisko).


Spôsob ako sa učiť texty piesní je asi u každého iný. Platí známa rovnica: Čím viac opakuješ, tým viac sa ti to vryje pod kožu. Niečo sa naučíš aj priamo na akcii, niečo ide ťažšie a musíš si k tomu sadnúť. Treba si nájsť spôsob, ktorý ti vyhovuje. Nájde sa aj jednoduchšia cesta, ktorú nemusíš využívať len v čase SOS. Kedysi som si ako barličku tlačil texty na papier(vytlačil som si asi 50 strán z jednej webovej stránky). V dobe DIGI stačí kúpiť tablet (postačí nejaký lacnejší) a razom chŕliš jeden hit za druhým.


Aj ja zvyknem siahnúť po tablete. Hlavne keď je nabitý kalendár(tablet tiež) a nie je čas všetko ukladať do hlavy. Je to určite dobrý pomocník. Pokiaľ to však čas dovoľuje, určite si daj námahu naučiť sa naspamäť. Pamäť si treba stále cibriť. V konečnom dôsledku budeš viac osobnejší aj v prejave voči obecenstvu 😉




Ostaňte naladení 🎻

Milan Veróny

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page